- merupakan makanan yang belum dimasak atau diproses.
- contohnya ialah seperti sayur-sayuran, ikan dan daging.
- makanan segar mudah rosak kerana kandungan air yang tinggi sesuai untuk pembiakan mikroorganisma.
MAKANAN KERING
- merupakan makanan yang telah dikeringkan secara menjemur atau menggunakan haba panas.
- contoh makanan kering ialah bijirin dan hasil bijirin, kekacang, rempah dan sayur-sayuran.
- makanan kering dapat mengurangkan kandungan air dalam makanan supaya boleh disimpan lebih lama.
KLASIFIKASI DAN CONTOH MAKANAN
1. Makanan Segar
- Sayur-sayuran – sayuran berdaun, bunga, jenis batang dan pucuk, jenis buah, jenis biji, jenis bebawang, jenis kacang, dan jenis akar dan ubi.
- Ikan – isi putih ( bawal putih, senangin, jelawat, kurau, merah, kekek, parang), berminyak (bawal hitam, cencaru, kembung, tenggiri, tongsan, pari, terubuk, tongkol) dan karangan laut (udang, ketam, sotong, kerang, tiram, siput).
- Daging- daging putih (ayam, arnab,kambing biri-biri,lembu muda), daging merah (lembu, kerbau, kambing) dan ofal (ginjal, hati, jantung, lidah, peparu, usus, otak, ekor)
2. Makanan Kering
- Bijirin (beras, gandum, barli, jagung, oat, rai, millet)
- Hasil bijirin ( tepung beras, tepung gandum, tepung gandum guletin tinggi, tepung jagung)
- Kekacang (kacang merah, soya, kuda, dal, hijau, tanah)
- Rempah/haba (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, lada hitam, biji sawi, buah keras)
- Sayur-sayuran (lobak, sawi, kum chum)
– Sayur-sayuran harus dipilh dengan teliti. Semua sayur harus berwarna segar dan cerah, rangup, tiada tanda lebam, berbentuk elok dan bersih.
– Daging dan ofal hendaklah berbau segar, warnanya kemerahan, isinya pejal dan tidak banyak lemak.
– Ciri ikan dan karangan laut segar :
- tiada bahagian yang tertanggal
- bau segar
- isi keras, tidak mengecut dan kering
- insang berwarna merah
- mata menonjol
- sisik yang masih terlekat
– Makanan segar hendaklah disimpan dalam keadaan bersih supaya bakteria tidak boleh membiak. Contohnya ikan dan daging hendaklah disimpan di bahagian sejuk beku di dalam peti sejuk. Sayur-sayuran pula hendaklah disimpan di dalam tempat sayur di dalam peti sejuk. Sayuran ubi hendaklah diletakkan jauh daripada makanan yang berbau kuat, di tempat yang sejuk, gelap dan kering.
- Makanan kering yang baru dan elok adalah berkeadaan kering , tidak berbau hapak, dan tidak berulat.
- Semua makanan kering hendaklah disimpan di dalam bekas yang kedap udara.
KEBAIKAN DAN KELEMAHAN MAKANAN SEGAR & KERING
JENIS MAKANAN | KEBAIKAN | KEBURUKAN |
Makanan segar |
|
|
Makanan kering |
|
|