-Sanitasi Makanan

  • Sanitasi makanan merujuk kepada pengawalan kebersihan dan keselamatan dengan mengamalkan prinsip kebersihan semasa penyediaan dan penyimpanan makanan supaya pencemaran makanan tidak berlaku.Prinsip kebersihan makanan meliputi kebersihan diri,menyedia,memasak dan menyaji makanan serta menyimpan bahan masakan dan makanan yang telah dimasak.
  • Kualiti makanan boleh dipengaruhi oleh kesihatan fizikal, sosial dan moral masyarakat.Ini menyebabkan kerajaan menyediakan cadangan,langkah dan peraturan dan akta bagi menjamin keselamatan akta bagi menjamin keselamatan makan di pasaran.Oleh itu semua pihak perlu bertanggungjawab ke atas sanitasi makanan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s