-Prinsip Memasak

TUJUAN MEMASAK

  • Tujuan makanan dimasak adalah supaya makanan itu selamat dimakan, memudahkan pencernaan, membaiki rupa dan tekstur makanan, lebih menarik dan menyelerakan, mempelbagaikan masakan dan menambahkan perisa makanan.

PRINSIP MEMASAK

  • Prinsip memasak makanan ialah penyediaan makanan dengan kaedah memasak yang sesuai.  Kesan haba terhadap makanan melalui kaedah memasak yang berbeza dapat memperbaiki rupa, warna, tekstur, rasa dan meminimumkan kehilangan nutrient dalam makanan.

♦ Terdapat dua kaedah memasak iaitu :

  1. menggunakan haba kering – menggoreng
  2. menggunakan haba lembap – mengukus, merebus, mereneh, merendidih dan mencelur.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s