-Diet

…DIET…

  • Diet bermaksud pengambilan makanan oleh seseorang individu.
  • Pengambilan makanan penting untuk memelihara dan mempertingkatkan kesihatan.

Diet Seimbang

  • Diet seimbang ialah pengambilan makanan yang mengandungi semua nutrien, air dan pelawas dalam kuantiti yang diperlukan.

Faktor Yang Mempengaruhi Pengambilan Diet :

  • keperluan fisiologi
  • keperluan sosial
  • kemajuan teknologi
  • pendidikan
  • budaya
  • pendapatan keluarga
  • agama
  • geografi

Kepentingan Diet Seimbang

i) untuk memastikan pertumbuhan yang normal

ii) menghindari penyakit yang berkaitan dengan kekurangan nutrien

iii) memelihara perkembangan mental

iv) memelihara kesihatan

Piramid Makanan

  • Aras 4-makan sedikit sahaja (Lemak,minyak,gula)
  • Aras 3-makan dengan sederhana (Daging,ayam,ikan,kekacang,hasil tenusu)
  • Aras 2-makan lebih banyak (sayur-sayuran,buah-buahan)
  • Aras 1-makan paling banyak (bijirin,hasil bijirin,ubi-ubian)

Peruntukan Diet Harian yang disarankan (RDA) satu jadual yang menunjukkan tahap keperluan nutrien harian mengikut kumpulan tertentu.

Penghasilan tenaga oleh tiga nutrien makanan ;

  • 1 g karbohidrat – 17kJ/4 kkal tenaga
  • 1 g protein – 17kJ/4 tenaga
  • 1 g lemak – 38kJ/9 kkal tenaga

 

Kegunaan RDA

  • menilai kuantiti makanan berhubung dengan kesihatan
  • garis panduan mengubah polisi makanan
  • membuat label makanan
  • merancang menu harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s